Koalice SPOLU: Nová vize pro sociální služby

  • Koalice SPOLU: Nová vize pro sociální služby

    • 05 Zář 2021
    • Autor/ka: ALICE UZO

    Dalším osloveným byla Koalice SPOLU. Stejně tak jako ČSSD jsme jim položili několik otázek, které vycházejí z naší kampaně Nová vize pro sociální služby. Z těchto odpovědí následně budeme tvořit přehled, jak se jednotlivé strany a hnutí vyjádřily k otázkám týkající se pracovních podmínek zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách. Zástupci stran a hnutí měli možnost odpovídat ve formě ANO/NE a v případě potřeby doplnit svoje odpovědi o hlubší vyjádření.

    ALICE: Souhlasíte s tím, že se sociální služby v ČR potýkají s nedostatkem zaměstnankyň a zaměstnanců?

    SPOLU: Jeden z nejpalčivějších problémů sociálních služeb je nedostatečné financování a tím pádem nízké mzdy. To způsobuje neatraktivnost zaměstnání i pro ty, kteří obor vystudují. Všechny tyto problémy se negativně odráží v poskytovaných službách vůči klientům a to musíme změnit. 

    ALICE: Podpoříte uzákonění minimální délky dovolené 5 týdnů? 

    SPOLU: V době ekonomické krize je debata o uzákonění 5 týdnů dovolené naprosto nadbytečná. V první řadě je nutné podotknout, že tento návrh bude mít zcela opačný efekt a povede k propouštění lidí. Zároveň nezapomínejme, že většina firem 5 týdnů dovolené nabízí. Tato dohoda by měla zůstat mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

    ALICE: Budete prosazovat navýšení mezd a platů v sociálním sektoru?

    SPOLU: Zajistíme spravedlivé odměňování všech zaměstnanců v sociálních službách. A podpoříme také péči v domácím prostředí, včetně přímé finanční podpory pro pečující.

    ALICE: Souhlasíte s tím, že sociální služby jsou podfinancované? 

    SPOLU: Sociální služby, a to zejména neziskový sektor, se dlouhodobě potýká s nedostatečným financováním. Objem financí, o něž každým rokem sociální služby žádají, neodpovídá nákladům na jejich provoz. Je potřeba zavést víceleté financování sociálních služeb a dát do této oblasti více peněz zejména na služby sociální prevence.

    Na poslední otázku: "Dochází dle vás k nesouměrnému růstu mezd a platů v sociálních službách (kdy platy ve státních/veřejných sociálních službách rostou výrazně rychleji než mzdy v soukromém či neziskovém sektoru)?" Odpověděla koalice SPOLU kladně, ale dále svou odpověď nerozvedla.

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k poskytování různých prvkůspojených se sociálními sítěmi a také k analýze návštěvnosti. S našimi partneryz oblasti sociálních sítí, reklamy a webové analytiky současně sdílíme informaceo Vašem používání stránky, jež mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jstejim poskytli nebo které shromáždili během vašeho používání jejich služeb.
Přijměte a pokračujte