Koalice Pirátů a Starostů: Nová vize pro sociální služby

  • Koalice Pirátů a Starostů: Nová vize pro sociální služby

    • 22 Zář 2021
    • Autor/ka: ALICE UZO

    Dalším osloveným byla Koalice Pirátů a Starostů. Stejně tak jako předchozím dotázaným jsme jim položili několik otázek, které vycházejí z naší kampaně Nová vize pro sociální služby. Z těchto odpovědí následně budeme tvořit přehled, jak se jednotlivé strany a hnutí vyjádřily k otázkám týkající se pracovních podmínek zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách. Zástupci stran a hnutí měli možnost odpovídat ve formě ANO/NE a v případě potřeby doplnit svoje odpovědi o hlubší vyjádření.

    ALICE: Podpoříte uzákonění minimální délky dovolené 5 týdnů? 

    PaS: Poskytovatelé z řad NNO sice nemají ze zákona povinnost poskytovat 5 týdnů dovolené, ale reálně to řada z nich dělá. Tam, kde se jedná o náročnou péči, je ze zákona povinnost poskytnout ještě týden doplňkové dovolené (pokud je tedy vnitřní směrnicí NNO definováno týdnů 5, tito konkrétní pracovníci jich mají 6). V obecné rovině - v současné době, kdy jsou firmy v krizi po koronavirové pandemii, není vhodné zavádět natvrdo další povinnosti. Na druhou stranu v blízké budoucnosti si rozšíření počtu dnů pracovního volno umíme představit. 25 dní volna by bylo lehce nad unijním průměrem.

    ALICE: Budete prosazovat navýšení mezd a platů v sociálním sektoru?

    PaS: Především jde o narovnání rozdílů mezi výší odměny u pracovníků v příspěvkových a NNO organizací. K narovnání by mělo dojít také u úhrad za stejné úkony ve zdravotních a sociálních službách.

    ALICE: Souhlasíte s tím, že sociální služby jsou podfinancované? 

    PaS: Ano, ale finance nejsou jediným řešením problémů sociálních služeb. Jde i o dostatečnou personální kapacitu, kvalitu poskytovaných služeb, kvalitní vzdělávání a supervize sociálních pracovníků.

    ALICE: Dochází dle vás k nesouměrnému růstu mezd a platů v sociálních službách (kdy platy ve státních/veřejných sociálních službách rostou výrazně rychleji než mzdy v soukromém či neziskovém sektoru)? 

    PaS: viz otázka č. 3

    ALICE: Jaké jsou vaše konkrétní plány na zlepšení podmínek v sociálním sektoru?

    Sociálním službám jsme věnovali několik bodů v našem volebním programu, dovolíme si na ně odkázat: Dostupné a efektivní sociální služby, Důstojná domácí a komunitní péče.

    Na první otázku: "Souhlasíte s tím, že se sociální služby v ČR potýkají s nedostatkem zaměstnankyň a zaměstnanců?" Odpověděla koalice Pirátů a Starostů kladně, ale dále svou odpověď nerozvedla.

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k poskytování různých prvkůspojených se sociálními sítěmi a také k analýze návštěvnosti. S našimi partneryz oblasti sociálních sítí, reklamy a webové analytiky současně sdílíme informaceo Vašem používání stránky, jež mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jstejim poskytli nebo které shromáždili během vašeho používání jejich služeb.
Přijměte a pokračujte